lørdag 27. juni 2009

23.-26. juni - Malaria og Mentawai

Dr. Herwin, guttas vert hadde såvidt nevnt at han skulle på en obligatorisk turnusvakt til øya Mentawai, 10timer utenfor Padang og spurte om vi ville være med. Vi beit på tilbudet, men så måtte vi be om tilattelse fra øverste hold på sykehuset! Ikke nok med at vi ble borte en hel dag fra sykehuset, men vi måtte også sørge for å ha malaria profylaksen i oss, og det hadde vi sørget for med billige doxycyclin piller fra apoteket her. 1tabl. om dagen ble rutine og skulle tas 14d før avreise. Det ble sånn ca. 14 for de fleste av oss. Dette var et endemisk område for malaria, så bekymringene måtte tas på alvor og prof. Nasrul innkalte en små nervøs dr. Herwin til nærmere samtaler. Det ordnet seg:) Yassin var blitt småsjuk rett i forkant med influensa, så han måtte polstre seg ekstra godt med malaria profylakse.

Etter jobb dro vi sammen med 3 andre spesialister (en indremedisiner, en pediater og en gynekolog - kirurgen skulle komme neste uke - og en munndiaré av dame fra lokale helsemyndigheter) til havna, det skulle bli 2 netter på båten sammen. Vi gledet oss og var spente for det var et yrende folkeliv rundt havna. Da vi kom inn i båten, ble vi på dekket møtt med kyllinger i bur, biler og diverse mat og gods lokalbefolkningen fra øya måtte ha forsynt fra fastlandet.

Vel framme i på dekk 2 satt vi oss ned i go'stolan mens andre som ikke hadde fått sete, hadde lagt ut matter til å sove på rundt om. Ingen tvil om at det skulle bli en intim tur over. Noen hadde det godt av at det intimt og sovnet, mens for andre av oss ble det for intimt og natta ble lang.

Vel framme, ble vi mottat av ambulanse og fraktet til nærmeste gjestehus/hostel. En liten dusj, og vi var på vei til det eneste sykehuset på øya som hadde ca 40.000 beboere. Lokal befolkningen så ut til å ha tilpasset seg livet med malaria.

Sykehuset var fra 2006, pent og rent og med mange fasiliteter men ikke helt ferdig utbygget. Det ble en hyggelig frokost på sykehusdirektørenes kontor, før vi fikk en omvisning på sykehuset. Vi fulgte omsider spesialistene på vakt og fikk være med på alle konsultasjoner, observerte og deltok i undersøkelser, målte BT, og fikk raske delvis tentative, delvis sikre diagnoser på rullende bånd. Utrolig effektivt!

Indremedisineren, dr. Herwin, fikk mange pasienter, men det var en som utmerket seg med en svært langkommet parotis cancer. Dagen ble rundt av i 16tida, og vi dro til stranda for ingen av oss, selv ikke legene hadde vært her før.

Første strand opplevelse var et faktum, men gleden varte ikke lenge før vi hadde fått øye på en diger avkutta slangedel som så ut til å ha strandet pga det synelige uværet som hadde herjet på øya. Det ble ingen badetur og heller ingen surfing. Så var det noen timer til før hjemturen, og malariaen hadde visstnok ikke oppdaget oss ennå. Yoho!! Eller kanskje vi må vente og se ann!?

Vi følte at vi hadde fått betalt for heavy malaria beskyttelse og profylakse, selv om Yassin så ut til å ha tatt det drøyt for langt med hettejakke, langbukse og myggspray.

Yassin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar